Penghantaran dan Pemulangan

PENGHANTARAN

Semua inventori adalah stok sedia dan dihantar dari gudang kami di Selangor.

Kami menggunakan penghantaran yang dijejaki pada pesanan kami.

Hari bekerja ialah Isnin-Jumaat (tidak termasuk Cuti Kebangsaan dan Cuti Selangor/KL).

Malaysia Barat PERCUMA untuk pesanan melebihi RM50. Jika tidak RM5 1-4 hari bekerja
Malaysia Timur Daripada RM15 (Bergantung pada berat) 3-6 hari bekerja
Singapura Dari RM30 (Bergantung pada berat) 3-7 hari bekerja
Brunei Dari RM90 (Bergantung pada berat) 7+ hari bekerja

Tersuai

Untuk pesanan antarabangsa, anda mungkin menghadapi bayaran tambahan seperti kastam, cukai dan duti. Sebagai pembeli, dan pemastautin negara itu, anda bertanggungjawab ke atas sebarang keperluan daripada kerajaan anda mengenai barangan yang anda pesan. Kami tidak dapat membayar balik ini.

Alamat Salah

Jika alamat salah atau tidak lengkap diberikan, dan bungkusan itu dikembalikan kepada kami dan tidak lagi dikehendaki, kami akan membayar balik kos pesanan tolak sebarang kos penghantaran. Jika penghantaran percuma diberikan, kami akan memulangkan pesanan ditolak kos penghantaran

Jika anda ingin bungkusan itu dihantar semula, anda akan diinvois kos penghantaran untuk menampung penghantaran tambahan.

Ambil perhatian bahawa kami tidak boleh memproses sebarang bayaran balik sehingga petak itu dikembalikan kepada kami.

Pakej Hilang?

Jika anda belum menerima pakej anda, sila luangkan masa untuk melakukan perkara berikut:

  1. Sahkan alamat penghantaran. Pastikan alamat yang dimasukkan dalam medan 'alamat penghantaran' pesanan anda adalah tempat anda mahu bungkusan anda dihantar.
  2. Semak nombor penjejakan anda. Ini disertakan dalam e-mel pengesahan penghantaran anda.
  3. Semak dengan ahli isi rumah yang lain. Adakah sesiapa yang mungkin telah mengambil bungkusan itu bagi pihak anda.
  4. Periksa mana-mana ruang selamat dan dengan jiran anda. Adakah terdapat mana-mana ruang selamat di mana bungkusan anda mungkin ditinggalkan atau mungkin ia telah dihantar kepada salah seorang daripada anda jiran.
  5. Hubungi pejabat penghantaran tempatan anda.
  6. Jika semuanya gagal, hubungi kami dengan nombor pesanan anda di info@anafiya.my atau menggunakan borang hubungan kami


PULANGAN

Dasar kami bertahan selama 30 hari. Jika 30 hari telah berlalu sejak pembelian anda, malangnya kami tidak dapat menawarkan bayaran balik atau pertukaran kepada anda.

Untuk layak menerima pemulangan, item anda mestilah tidak digunakan dan dalam keadaan yang sama seperti anda menerimanya. Ia juga mesti berada dalam pembungkusan asal.

Makanan, coklat, gula-gula dan barangan mudah rosak lain tidak boleh dikembalikan.

Semua item dalam kategori pelepasan adalah jualan akhir dan tidak boleh dipulangkan atau ditukar.

Apabila menghantar pemulangan, bungkusan adalah tanggungjawab anda sehingga ia sampai kepada kami. Kami mengesyorkan agar bungkusan itu dibungkus dengan selamat untuk mengelakkan sebarang kerosakan semasa dalam perjalanan dan bukti pengeposan disimpan.

Untuk memulangkan item, sila hubungi kami di info@anafiya.my atau menggunakan borang hubungan kami, dengan memetik Nombor Pesanan anda. Kami kemudian akan menasihatkan anda tentang langkah seterusnya

Bayaran Balik dan Pertukaran
Setelah pemulangan anda diterima dan diperiksa, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerima item anda yang dipulangkan. Kami juga akan memberitahu anda tentang kelulusan atau penolakan bayaran balik anda. Kami tidak dapat membayar balik sebarang kos penghantaran untuk memulangkan item.

Barang Bersalah
Bergantung pada jenis kerosakan, kami mungkin meminta anda menghantar item yang rosak terus kepada pengilang, yang mempunyai keupayaan untuk membaiki dan menggantikan item tersebut. Jika kesalahan telah disahkan, kami akan membayar balik sebarang kos penghantaran sehingga nilai RM10 melainkan dipersetujui sebaliknya.

Barang Tidak Dihantar
Adalah menjadi tanggungjawab anda sebagai pembeli untuk menjejaki bungkusan tersebut.Jika anda gagal menerima bungkusan semasa bungkusan anda dihantar kepada anda, kurier anda akan menahan bungkusan itu untuk tempoh masa yang ditetapkan sebelum mengembalikannya kepada kami Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk mengatur penghantaran/pengumpulan semula. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan bungkusan itu dikembalikan kepada kami. Dalam kes ini, kami tidak dapat membayar balik kos penghantaran awal.

.